UNESCO

Interactieve datavisualisaties voor een betere wereld

Unesco, onderdeel van de Verenigde Naties, wil armoede bestrijden en vrede, duurzame ontwikkeling en dialoog bevorderen.

Ook door onderzoek te doen en data te verzamelen en publiceren. Dat kan nu interactief, responsive en vanuit een ‘single source of truth’.

Unesco ondersteunt wereldwijd onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. Het bekendst zijn ze misschien wel van de Unesco-werelderfgoedlijst, met daarop de Hollandse Waterlinie, de molens van Kinderdijk, de Van Nellefarbiek in Rotterdam of de haven van Willemstad op Curaçao.

Veel data

Unesco beheert veel meer data en informatie. En met die vraag kwam Unesco naar Ability en onze partner Smartshore: hoe kan Unesco die data slim beheren en interactief aanbieden aan gebruikers van unesco.org.

Behouden wat werkt

Al vanaf het begin van de samenwerking tussen Unesco, Ability en Smartshore was duidelijk dat een oplossing nodig was binnen het bestaande Unesco-platform. Unesco.org, een digitaal platform op basis van het open source content managementsysteem Drupal, functioneert goed.

Ook werkt Unesco met een sterk design system dat voor het platform is uitgewerkt is. Alleen was Drupal niet geschikt om de data te beheren.

User testing

Omdat wij ontwerpen voor mensen, hebben we ook voor Unesco een gebruikersanalyse gedaan. Dit keer was het ook heel waardevol om de ervaring en de wensen in kaart te brengen van de Unesco-medewerkers die de data beheren.

Data-portal

Op basis van het bestaande design system van Unesco hebben we verschillende templates en datavisualisaties ontworpen die binnen het al bestaande Drupal-platform getoond kunnen worden.

Voor het beheren van de data – en voor het tonen van de data binnen het bestaande platform – hebben Ability-partner Smartshore en

Unesco gekozen voor Strapi, een modern Frans contentmanagementsysteem dat vooral geschikt is om met API’s data uit verschillende bronnen te verwerken.

Unesco beheert de data is een custom Strapi-omgeving. Een bezoeker van het ‘oude’ Drupal-platform merkt dat niet en krijgt automatisch de juiste data uit Strapi te zien.